Избор на 3Д очила

Видове 3D очила. Кои са по-добри?

Много потребители проявяват интерес към триизмерното кино и игри, но се затрудняват при избора на една от двете 3D технологии – пасивна или активна. Съответно, не могат да решат, кои 3D очила са по-добри – активните или пасивните…

Доскоро се водеше бурна полемика относно бъдещето на 3D технологиите. Мненията бяха разделени на два полюса – от „Ха, поредното чудо за 3 дни“ до „Това е бъдещето на телевизията и единствена алтернатива за развлечения у дома“.

Независимо от мненията на потребителите обаче, големите компании се отнесоха към идеята много сериозно. Инвестирани са умопомрачителни средства в разработката на нови и подобрени 3D технологии. Повечето от новите модели телевизори са способни да излъчват триизмерна картина, все повече модели 3D монитори се пускат на пазара.

За да се насладим обаче на това ново чудо в домашни условия, са ни нужни 3D очила. Какви видове 3D очила има? Общо взето – само два. Те могат да бъдат активни („стъклата“ им всъщност са специални течнокристални лещи), или пасивни (с поляризирани стъкла). Логично е, нали – щом имаме активна и пасивна 3D технология.

Активните 3D очила осигуряват по принцип малко по-качествена картина, с по-дълбок 3D ефект.От друга страна, те уморяват повече очите поради спецификата на самата технология. Също така, за да функционират коректно, те трябва да имат постоянна инфрачервена или радиочестотна връзка с телевизора или монитора, която сравнително лесно се нарушава…

Южнокорейската компания LG тръгна по друг път. Тя разработи и представи на пазара своята технология LG Cinema 3D. При нея се използват пасивни 3D очила с поляризирани стъкла. Те са по-евтини, не се нуждаят от зареждане или батерии, не им е необходим синхронизиращ сигнал. Техен недостатък е по-ниската резолюция на триизмерната картина (съответно – по-малка дълбочина на 3D ефекта).

Повече подробности по темата можете да намерите в публикацията „Активни или пасивни 3D очила?“.

Разновидност на пасивните са т. нар. анаглифни очила – с цветни филтри (комбинациите са cyan/red или green/magenta). Струват само няколко лева и са най-простото средство за получаване на стереоскопично изображение. Тези 3D очила се използват основно за разглеждане на анаглифни картинки и определено отстъпват на другите две разновидности.

Кой вид 3D очила е по-добър? Това вече можете да решите единствено вие – според това, кои от предимствата и недостатъците на пасивната или активната технология надделяват във вашия конкретен случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *