почистване на петна от тапицерия

Трикове за почистване на петна по тапицерията

Колкото и да се стараете да поддържате дома си чист, при положение, че живеете в него и използвате мебелите ежедневно, вероятността да забележите замърсявания и петна по тапицерията е много голяма. Най-разпространените петна, разбира се, са от храни и напитки.

Ето няколко трика за почистване на тапицерия

Най-важното, което трябва да се направи, за да отстраните петна по тапицерията, е това да се направи своевременно. Почистването на петна е много по-лесно, ако петното все още не е изсъхнало. Ето защо трябва да се действа бързо. Ако го направите веднага, шанса ви да отстраните петното е около 80-90 % по-голям.

За почистване на тапицерии е важно не само да се действа мигновено, но и да се има предвид вида на петното.
• Петна от бира – те са не само упорити, но и излъчват неприятна миризма. За да се отървете от тях, застелете хавлиена кърпа върху замърсената част на тапицерията. Разлятата течност ще попие в кърпата, вместо в меката част на дивана или стола. Следващата стъпка е да почистите мястото със сапунен разтвор. Важно е да проветрите много добре стаята, за да може тапицерията да изсъхне.
• Петна от вино – трудни за почистване и за жалост доста често срещани. Върху петно от червено вино трябва първо да посипете сол. Солта ще предотврати попиването на виното в тапицерията. След това трябва да използвате мека кърпа, напоена със спирт, малко водка или друг алкохол. Разтъркайте внимателно – спиртът ще ви помогне петното да се отстрани по-лесно.
• Петна от плодов сок – доста упорити и когато не се третират навреме оставят тъмни следи по тапицерията на мебелите. За да се справите с тях е важно да използвате по-агресивен препарат за петна. Един от начините да го приготвите у дома е като смесите амоняк с оцет в съотношение 1:1. Почистете повърхността на тапицерията с тази смес и след това третирайте с влажна кърпа.

Почистване на кожена тапицерия

Със смес от 1 супена лъжица амоняк и 4 лъжици оцет, разтворени в половин литър вода можете да почистите кожена тапицерия. Използвайте гъба и търкайте внимателно навсякъде по кожените мебели, след което почистете със суха кърпа, която ще придаде блясък и изряден вид на кожения диван или канапе.
За да придобиете още по-впечатлителен блясък, можете да полирате със смес от разбит белтък и тънък слой мас или растителна мазнина.

Почистване на тапицерия от плюш

Тапицериите от плюш са много ефектни, но и доста капризни при почистване. За да освежите плюшени тапицерии и да отстраните петна по тях, използвайте четка, потопена в разтвор от равни количества вода и спирт. Друг вариант е да купите препарат за почистване на плюш, който притежава всички необходими съставки за отстраняване на замърсявания и неприятни миризми.

За да придадете повече лъскавина на плюшените материи, можете да използвате бадемово масло. Необходимо е да използвате няколко капки от него, като ги капнете върху хартия. Почистете петната като ги търкате с хартията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *