Добри ключари

Разказ на един ключар

Случката е разказана от един приятел, служител във фирма, занимаваща се с ключарски услуги в София.

Един ден в ателието влезе жена, на около 50 години. Жената видимо беше доста притеснена и започна да разпитва за нашата ключарска фирма, дали ключарите в нея са сертифицирани, дали са добри майстори, дали се занимаваме с подмяна на брави и ключалки и т.н. Разказах и накратко за нашата фирма и за дългогодишния ни опит и след няколко минутно изучаване с поглед от нейна страна на обстановката, на мен и на моите колеги които се намираха в момента в ключарското ателие, започна да разказва.

„Момче, всяка нощ някой отключва външната врата на апартамента ми, влиза в къщи, размества дрехите от закачалката докато спя, включва телевизора, но без звук и отваря вратата на пералнята, която аз много държа винаги да е затворена и съм убедена, че винаги я затварям.”

На мен леко започна да ми става смешно, погледнах към единия колега, който чу странния разказ на жената, стана ми още по-смешно, но се сдържах и запазих самообладание. Жената продължи с разказа.

„Може ли да изпратите ключар, който да ми смени бравите на вратата, защото този който влиза явно има ключ от вкъщи. Стояла съм по цяла нощ да го чакам, за да го хвана на местопрестъплението, но той явно ме наблюдава от накъде през прозорците и не идва точно, когато аз го дебна”

Моментално в мен изникна въпроса, дали да поема тази поръчка или не? Дали ако изпратя някой колега ключар да изпълни поръчката, няма да навлека проблеми на мен и на ключарската фирма в която работя?

Започнах да увъртам, че не знам дали има свободен колега ключар в момента и трябва да проверя дали имаме налични от нейния модел ключалки. Жената изпадна в ужас, че ще и откажа, а тя е обиколила много ключарски фирми до сега и не е попадала на толкова компетентен и отзивчив ключар като мен и т.н. Жената ми заяви, че няма да си тръгне докато не приемем поръчката и.

Погледнах ключовете, с които октлючва в момента и ми стана ясно, че цената на бравите, които има монтирани на вратата не е никак висока. Предложих и да сменим само едната ключалка, което ще е достатъчно да спре човека, който нахълтва нощем у тях.

Тя се съгласи и приех поръчката и, която бе изпълнена до края на работния ден.

След седмица жената се върна, носеше една торба пълна с бонбони и сладкиши, за да ни благодари и да ни каже, че тормоза е спрял и сега вече никой не влиза в къщата и без нейно желание и че сме я отървали от жестокия стрес, под който е живяла последните седмици.

Дали неволите на жената не са били от проблем в нейната глава? А дали някой наистина не е влизал нощем, някой неин близък, който има ключ от къщата и? Дали някой не тормозеше нарочно бедната женица?

Оставам на Вас да прецените сами. Поздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *